Nergis Çiçeği (Narcissus)
Nergis çiçeği son derece güzel görüntülü ve hoş kokulu bir bitkidir. Boyu 20-30 cm kadar uzayabilen nergis saksı ve bordür bitkisi olarak son derece güzel bir görüntü oluşturur. 11 farklı çeşidi bulunan Nergis çiçeği’nin, çan, taç, boru, katmerli çeşitleri, diğerlerinden daha fazla bilinmekte ve tercih edilmektedir. Sarı, beyaz ve turuncu çiçekleri oldukça hoş kokuludur.
Bakımı çok zahmetli olmasa da, dikkat gerektirir.
Bahçede Nergis Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bitkisinin Dikim Zamanı Nedir? Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Nergis çiçeği soğanları için uygun dikim zamanı sonbahar başlarıdır. Dikim yapılacak alan yabani otlardan temizlenmelidir.

Narin ve ince köklerinden dolayı toprağının geçirgen özellikte olması gereken Nergis çiçeği, kumlu, zengin ve organik maddece zengin bir toprakta yetişirse, daha verimli olacaktır. Daha sağlıklı nergis çiçekleri için potasyum ve fosfor yönünden zengin gübre takviyesi yapmanız önerilir.
Nergis Çiçeği Nasıl Bakılır?
Güneşli veya yarı gölge nergis için uygundur ama çok sıcağı sevmezler. Lodosu seven bir bitkidir. Lodos çiçek açmasını hızlandırır. Ayrıca düşük rakımlı yerlerde daha çabuk çiçek verir. Haftada 1 sulanması yeterlidir. Kışın ilk günlerinden itibaren, çiçek açmaya başlar. Çiçekler 1 ay kadar diri kalırlar ardından solduğu zaman sapından budanırlar. Bu dönemden itibaren soğanın dinlenme dönemidir ve sulama kesilmelidir. Kışı toprak altında soğan halinde geçirdiğinden soğuğa dayanır.

Nergis Çiçeği Evde ve Saksıda Nasıl Yetiştirilir?
Nergis çiçeği, hem saksı hem bahçe yetiştiriciliğine uygundur. Nergis soğanlarını evde yetiştirmek ve evinizin o harika nergis kokusu ile dolmasını istiyorsanız öncelikle soğanları alıp yırtılmak üzere olan kabuklarından temizliyoruz.
Ardında 20cm çapındaki bir kabın içerisine(Soğan sayısına göre boyutu azaltabilir veya arttırabilirsiniz) önce yarısını dolduracak şekilde çakıl yerleştiriyoruz. Ardından çakılların üzerine toprak koyuyoruz. Ardından soğanlarımızı dekoratif bir şekilde yerleştirip yalnızca yeşil tepelerindeki yeşil kısımlar açıkta kalacak şekilde üstünü tekrar toprakla örtüyoruz. Çakılları örtecek kadar su koyuyoruz ki soğan suyun içinde kalıp çürüme yapmasın.

Nergis aydınlık seven bir bitkidir. Güneş gören ancak sıcak olmayan serin bir yerde tutuyoruz. Bu 1 hafta içerisinde filizlenmeye başlayacak 10-15 gün içerisinde ise yeterli boya ulaşıp çiçekleri çıkacaktır. Nergis çiçekli halini 1 ay kadar koruyacaktır. Daha sonra çiçekler ve sap kesilip soğan tekrar toprak altında koruma altına alınabilir.
Bu güzel kokulu bitkiyi evinizde veya balkonunuzda denemenizi tavsiye ediyoruz.
iyibitki.com olarak hepinize renkli evler ve balkonlar dileriz.
Harika bir site emeği geçen herkese teşekkürler